“UZMANLAR ERKEN TANI, TEDAVİ SÜRECİ VE YOLLARINI ANLATMALI”

SAĞLIK HABERCİLİĞİNE YÖN VERENLER
 

Televizyon kanallarındaki sağlık programlarının neredeyse kadrolu doktorları olduğunu söyleyen Sağlık Muhabiri Deniz Biliroğlu Gürel, “Programa çıkan uzmanları seçerken artık şunu yiyin bunu yemeyin diye reçete vermek yerine konunun uzmanları tarafından erken tanı, tedavi süreci ve yolları anlatılmalı” dedi.

Sağlık haberlerinde ve programlarında en önemli konu halka doğru bilgiyi en anlaşılır şekilde aktarmaktır. Geçmişten günümüze bakıldığında hem sağlık alanındaki hem de basın yayın organlarındaki teknolojik gelişmelerin haberi daha ulaşılabilir kıldığını belirten Sağlık Muhabiri Deniz Biliroğlu Gürel, konu ile ilgili şunları söyledi: "Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktaysa haberin doğruluğudur. Gazeteci sağlık alanında kendisine gelen her bilgiyi yayınlayamaz. Öncelikle haber değeri var mı, varsa gelen bilgi doğru mu? Bunlardan eminse haberin taraflarıyla konuşarak objektif haber yapmalı. Her ne kadar haber başlıkları konusunda gazetecilerden dert yakınılsa da haber olmak için de can atan çok sayıda da sağlık çalışanı var. Bu nedenle gazeteci kendisine verilen her bilgiyi akıl süzgecinden geçirerek haber yapmalı.

Özellikle gazetelerde haber çok sayıda kişinin süzgecinden geçerek sayfada yer alır. Yani muhabirin yaptığı haberin başlığı çoğu zaman değişebilir, haber kısaltılabilir. Haber kaynağı da bu gibi durumlarda haberde hoşuna gitmeyen bir şeyle karşılaştığında genelde bunu bilemediği için gazeteciye tavır alabilir ya da vatandaş gereksiz yere umutlanabilir. Bence bu gibi durumların çözümü için sayfa editörlerinin sağlık alanında uzmanlaşmış olmalı.

Sağlık direk insanı ilgilendiriyor. Hepimizin çevresinde ufak tefek sağlık problemleri yaşayan kişiler var. Yapılan her haber bir şekilde hayatımıza dokunuyor.  Sağlık muhabirinin haber kaynakları sağlık çalışanları, halk ve Sağlık Bakanlığı’dır.


En Önemli İki Unsur Objektiflik ve Gazetecinin Meslek Etiği
Sağlık haberlilerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri objektiflik ve gazetecinin meslek etiği. Haber kaynaklarıyla, PR temsilcileriyle ve firma yetkilileriyle gerekenden fazla dostluk ve herhangi bir beklenti içinde olunmamalı. Böyle bir durum olduğu takdirde haber kaynağı hoşuna gitmeyen bir haberin yayınlanmasını durdurabilir. Ya da istediği haberi yaptırmak için baskı yapabilir. Gazeteci bakanlığın da gazetecisi olmamalı.

Sağlık haberi bir olay haberiyse her iki tarafından eşit oranda görüşlerine ve bir de uzman görüşüne yer verilerek hazırlanmalı. Haber, sağlık alanındaki bir gelişmeyi içeriyorsa vatandaşın anlayabileceği dilden anlaşır şekilde verilmeli.

İdeal Sağlık Muhabiri Konusuna Hakim, Uzmanlaşmış Olmalı
İdeal sağlık muhabiri konusuna hakim, uzmanlaşmış olmalı. Sağlık muhabiri halka hizmet eder amacı vatandaşı bilgilendirmek olmalı.
Sağlık haberleri halkın büyük bir kesimini ilgilendirdiği için kullanılacak dil de tıbbi terimlerden uzak sade ve anlaşılır olmalı. Görsel materyallerin ise irrite edici olmamasına özen gösterilmesi.


Sağlık Programlarının Kadrolu Doktorları Var Nerdeyse
Kanallarda gördüğümüz sağlık programlarında kadrolu doktorları var nerdeyse. Hatta çoğu tıp doktoru bile değil. Bu isimler sırayla tüm kanalları geziyorlar. Genelde seçilen konular kanser veya tüp bebek üzerine oluyor. Bunlarla ilgili çok doğru bilgiler verilse de artık vatandaş bile bunları ezberledi onlar da çıkıp anlatabilecek neredeyse. Programa çıkan uzmanları seçerken artık şunu yiyin bunu yemeyin diye reçete vermek yerine konunun uzmanları tarafından erken tanı, tedavi süreci ve yollarını anlatmalı.

Yanlış Bilginin de İnternet Ortamında Yer Aldığının Unutulmaması
Vatandaş artık bir sağlık problemi olduğunda hemen Google’dan arama yapıyor. En son bu durum kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden gencin bilgisayarında da kalp krizi belirtilerini aradığı haberlere konu oldu.

Bunu hepimiz yapıyoruz. Teknolojinin getirdiği bir süreç olarak görüyorum. Ancak dikkat edilmesi gereken yanlış bilginin de internet ortamında yer aldığının unutulmaması gerektiği. Buna bağlamda gereksiz paniğe neden olmadan kullanıldığı takdirde faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Gazetecinin En Büyük Tatmini İmzasıdır
Sağlık Bakanlığı’nın yayınları takip ettiğini biliyorum. Ancak hasta haklarının ihlali, yanlış bilgilendirme, ürün reklamı gibi durumlarda yaptırımların artırılması gerektiğini düşünüyorum.
Gazete ya da dergi haberlerini internet siteleri sıklıkla kullanıyor. Haberlerde kaynak kesinlikle belirtilmeli. Çünkü ortada gazetecinin emeği var ve gazetecinin en büyük tatmini imzasıdır."


Deniz Biliroğlu Gürel Kimdir?

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Mezun olmadan  Hürriyet Gazetesi’nde Pako isimli hayvan severlere yönelik köşe hazırlamaya başladı. 2006 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2009 yılında da Habertürk Gazetesi’nde sağlık muhabiri olarak çalışmaya başladı. TEB 2012 En iyi sağlık haberi ödülü aldı.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde iletişim dersleri verdi. Kids& Gourmet Dergisi yazarı.

 

Etiketler: .

Yorum Yaz