TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI BİLİM İNSANLARI LİSTESİ YAYINLANDI


Webometrics isimli web sitesi h indeksi ve atıf sayılarını göz önünde bulundurarak Türkiye’nin de aralarında olduğu farklı ülkelerin en başarılı bilim insanları sıralamasını yaptı.

Avrupa birliği 7. Çerçeve programı kapsamında “Project Acumen “ adıyla desteklenen bir projede yapılan bir araştırmada Türkiye ve Avrupa’da bilim insanlarının başarı sıralaması çıkartıldı.

Daha önce üniversitelerin sıralamasını yaparak adını duyurmuş olan webometrics isimli web sitesi bu kez h indeksi ve atıf sayılarını göz önünde bulundurularak Türkiye’nin de aralarında olduğu farklı ülkelerin en başarılı bilim insanları sıralamasını yaptı. Türkiye’den de en başarılı ilk 2000 bilim insanının listesi
http://www.webometrics.info/en/node/72 isimli web sitesinde yayınlandı.

Doç. Dr. Polat Dursun, Jinekolojik Onkoloji Alanında Çalışmalar
2000’den fazla bilim insanı arasından seçilmiş ve Google Scholar,  Web of Science verilerine göre incelemesi yapılarak oluşturulmuş “En Başarılı Bilim İnsanları” listesinde, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum ABD, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Polat Dursun’da yer aldı.
Listede tıp alanında yer alan en genç öğretim üyesi olan Doç. Dr. Polat Dursun “Ülkemizin en saygın bilim insanlarının yer aldığı bu listede yer almak benim için büyük bir gurur ve mutluluktur “dedi. Bu listede eksik olan isimlerinde olduğunu belirten Dursun, listenin zamanla daha doğru olarak yapılacağına inandığını söyledi.
 
Listeye bakıldığında daha çok fizik kimya biyoloji gibi temel bilimler ve mühendislik bilimlerinden bilim insanlarının yer aldığını belirten Dr. Dursun, klinik tıp bilimleri içinde listede yer alan bilim insanları içinde en üst sıralarda yer aldı. Jinekoloji ve obstetric alanında 80’in üzerinde SCI’ya giren uluslararası yayını,  binin üzerinde atıfı, uluslararası ders kitabı olarak okutulan bir ingilizce kitap editörlüğü, çok sayıda kitap çevirisi ve bölüm yazarlığı ile kanser tedavisi ile ilgili patent başvuruları olan Dursun’un rahim ağzı ameliyatlarının sınıflandırılması ile ilgili uluslararası dergide yayınlanmış bir evreleme sistemi önerisi de bulunuyor.

Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, Farmakognozi Alanında Yapılan Çalışmalar
Anadolu Üniversitesi   Eczacılık Fakültesi  Farmakognozi Anabilim Dalı  öğretim üyesi Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, yapılan sıralama ile ilgili şunları söyledi: “Araştırmacıların uluslararası atıf indekslerinde yer alması yaptıklarının uluslararası takdir gördüğünün bir işaretidir. Bilimin evrensel kurallarına bağlı kalarak araştırmalarını sürdüren ve sonuçlarını uluslararası dergi ve platformlarda duyuran araştırmacıların gördüğü bu takdir onlar için en büyük motivasyondur. Ben o listede yer almamı, araştırma alanıma, çalışma arkadaşlarımla birlikte yaptığımız bilimsel katkıların kalitesinin evrensel ölçülerde kabul görmesine bağlıyorum.”
 
Prof. Dr. Ibrahim C. Haznedaroğlu, Hematoloji Alanında Çalışmalar
“Atıf üretme potansiyeli olan yayınlar yenilik içermeli ve başka çalışmalar için temel oluşturmalıdır” diyen Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu,  “Literatürde bu özelliğe sahip yayınlarım vardı. İlk ve tek Türk  ilacı olan Ankaferd yayınlarımla ilaç hüviyeti kazanmıştır. Literatürde ilk kez kemik iliğinde lokal bir renin angiotensin sistemi varlığını gösterdim. Bu sistem lösemide önemli rol oynamaktadır. Çok merkezli çalışmalar da yüksek atıf alırlar. Kronik Myeloid Lösemi alanında Avrupa Birliği 6. Çerçeve programından fonlanan çalışmalarım oldu. Multi disipliner çalışmalar da çok atıf alır. PUbMed taramasındaki 300 civarı yayınımdan çoğu multidisiplinerdir” dedi.
 
Prof. Dr. Kemal S. Türker, Nörofizyoloji Alanında Çalışmalar
Koç Üniversitesi’nde Nörofizyoloji laboratuvarını kuran ve 2012 yılında Bilim Akademisi Derneği Asli üyeliğine seçilen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal S. Türker,  çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Araştırma konularım genelde insan sinir sisteminin fonksiyonel haritasını bulmaya yönelik. Bu harita sayesinde sinir kas sisteminde oluşan hastalıklar zamanında teşhis edilecek ve tedavileri için bilimsel yöntemler geliştirilebilecek. Deneylerimizde gönüllü yetişkinler yer alıyor.  İnsan sinir sistemini bir kara kutuya benzetebiliriz çünkü sinir sistemi içerisine doğrudan girmek mümkün değildir.  Bu nedenle, kara kutuyu bir şekilde dolaylı olarak uyarmakta ve uyarı sonucu oluşan etkiyi kaslardan yazdırarak kara kutuda oluşabilecek sinir ağlarını tahmin etmeye çalışmaktayız.  Sinir ağlarının haritasını bilmeden insanda oluşan sinir ve kas hastalıklarının tanı ve sağaltımları imkânsızdır.  Şu ana kadar birçok yolağı tarif edip normal sınırlarını ortaya çıkarttık.  Ancak önümüzde kat edecek çok yol ve bulunacak pek çok sinir yolağı daha bulunmakta.”
 
Listede ayrıca Vasıf Hasırcı, Nejat Akar, M Necmettin Pamir,  Ayşe Ayhan, Vahit Özmen,  Yasemin Gürsoy Özdemir, Tülay Kansu Alp Dinçer gibi bilim insanları da yer alıyor.

Yorum Yaz