HER ŞEY GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ Mİ?

Gördüğünüz her şey size doğru mu gelir? Aslında detayları atlayabilir ve yanılabilirsiniz. Bazen kesin kanılarla çoğunluğun söylediğine inanırız. Bazen parçalarını birleştirdiğiniz puzzle gibi bütünü görmek gerekir. Ortaya çıkan görülmeyen gerçekleri diğer insanlara anlatabilirsiniz. Her parçayı sevgi ve inançla birleştirildiğinizde bu zorlu mücadelenizi herkes anlayacaktır. İşte size bu parçaları birleştirip, gerçekleri ortaya çıkartan insanların öykülerini konu alan filmlerden örnekler vereceğim.
 
12 Angry Men  (12 Kızgın Adam)
Aslında hiçbir şey göründüğü gibi olmayabilir hayatta. Hani suçlu dediğiniz aslında suçlu olmayabilir.  Babasını öldürmekle suçlanan 19 yaşındaki bir gencin, jürinin kararına göre cezası netleşecektir. 12 kişiden oluşan jüri üyeleri bir odada toplanır ve 1 kişi dışında herkes çocuğun suçlu olduğunu söyler. İşte o bir kişi saatler ilerledikçe insanların emin olduğu kararlarını sorgulamalarına sonunda da aslında gözlerinden kaçan ipuçlarını birleştirerek, çocuğun suçsuz olduğuna karar verilmesini sağlar. Filmin her dakikası dikkatle izlenmeli hatta birkaç kez izlenebilir. Film, olaylardan o kadar emin olarak bakarken aslında gözümüzden kaçan detayları nasıl atlayabildiğimizi anlatıyor. Gerçekleri sorgulamadan, söylenenlere nasıl inandığımızı gösteriyor.
 
Instinct (İçgüdü)
İdealist bir psikiyatrist, hocası tarafından gorilleri incelemek üzere gittiği Ruanda’da birkaç kişiyi öldürdüğü için hapishaneye atılan bir hayvan davranışları uzmanının raporunu yazması için görevlendirilir. İlginç bir vaka olduğu için heyecanla yaklaşan psikiyatrist, bir cani olarak tanımlanan bu bilim insanının konuşması için adımlar atar. Aralarında bağ kurmak için ailesiyle ve önceki hayatıyla ilgili ipuçlarını toplar. Empati kurarak güvenini sağlamaya çalışır. Bu süreçte vereceği rapora göre, mahkeme kararı belirleyecektir. Hem vakasının konuşmasını başaran psikiyatrist hem de bu süreçte hapishanede kalan mahkumların yaşadığı ortamı  değiştirir. Bir psikiyatristin vakasını incelerken yaşadığı zorlukları ve aslında cani olarak tanımlanan bilim insanının gerçek yüzünü gözler önüne serer. “Aslında cani bilim insanı mı yoksa diğer insanlar mı?” sorusunu sordurtur.
 
Finding a Family
 Bir annenin oğluna, eğitimin önemini öğretmesini ele alarak başlayan film, annenin geçirdiği kaza sonucu Bipolar hastalığı ile başa çıkamamasını konu alıyor. Hastaneye her kaldırılışında oğlu Alex’in yaşadığı zorlukları  ve annesinin eve her dönüşünde aldığı ilaçların yan etkisi ile mücadelesi görülüyor.  Annesine verdiği Harvard’da okuma sözünü tutmak için velayetinin alınmasını isteyen Alex, yetimhaneye yerleşiyor ve derslerinde başarılı olmak için sürekli çalışıyor. Ancak sonra yetimhaneden de ayrılması gerekiyor ve  reşit olana kadar başka bir ailenin yanında eğitimine devam etme mücadelesi veriyor. Sonunda bulduğu ailenin yanında sevginin değerini başarıyla birlikte olduğunda daha kıymetli olduğunu anlıyor.  Duygularına annesinin hastalığı nedeniyle ket vuran bir gencin gerçek hayat hikayesini öğreniyoruz. Film, başarının duyguları bastırarak yaşanmaması gerektiğini anlatıyor ve bir hastalığın arkasındaki zorlu mücadeleyi konu alıyor. Duyguları yaşayarak, başarılı olunduğunda hayatın anlamı olduğunu ve hayat sevdiklerimizle daha güzel mesajını zihinlere kazıyor.
 
Filmler her defasında sağlıkla ilgili bir konuyu ele alıyor. Bu süreçte konuyu, doğru yorumlamak ve gerçekten doğru anlatılması çok önemli. Filmde kahramanlarla yaşanan serüvene eşlik ederken, ele alınan konu doğru anlatıldığında insanlara faydalı mesajlar verilebilir. Sorgulamaya, doğruluğa ve güzelliklere yönelten filmler, gözümüzden kaçan detayları görmemizi sağlayabiliyor. Bu filmler ön yargıları bir kenara bırakıp, şüphe süzgecinden geçirerek olaylara yaklaşmamız gerektiğini gösteriyor. Bazen çoğunluğun dediği gerçek ve doğru olmayabilir. Yüreğimizin ve mantığımızın sesini dinleyerek kendi doğrumuzla hareket etmemiz gerekir. İşte bu cesaret veren filmler, yolumuza ışık olabiliyor. Işığımız içimizden gelirse her daim yolumuz aydınlanır.

Etiketler: .

Yorum Yaz