BEYİNDE SUSAMA İLE İLGİLİ NÖRONLAR TESPİT EDİLDİ

Nature Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, farelerde susuzluk hissini düzenleyen beyin devresindeki nöronların çalışma prensibi tanımlandı

Howard Huges Tıp Enstitüsünde bilim adamları farelerde susuzluk hissini düzenleyen beyin devresindeki nöronların çalışma prensibini tanımladı.  26 Ocakta Nature Dergisi’nde yayınlanan çalışmada bilim adamları susuzluğu düzenleyen subfornical organ (SFO) olarak adlandırılan bir beyin bölgesinde; ihtiyacında su içmeye yönlendiren ve su ihtiyacı olmadığında da su içilmesini baskılayan iki farklı tip hücre içeren bir nöronal devre içerdiğini kanıtladı. 

Normalde SFO bölgesinin susuz kalmış canlılarda oldukça aktif durumda olduğu bilinmekteydi. Fakat bu bölgede canlıyı direkt olarak su içme davranışına hangi hücrelerin yönlendirdiği ve bunların nasıl çalıştığı bilinmemekteydi.

Bilim adamları ışığa duyarlı bir proteini, SFO bölgesindeki hücrelere aktararak bu bölgenin seçici olarak mavi ışıkla uyarılmasıyla normalde susama isteği olmayan farelerin bile su kaynağına koşup su içmeye başladıklarını ışık açık olduğu sürece de yani bu nöronlar uyarıldığı sürece su içmeye devam ettiklerini tespit etti. 

Çalışma ile ilgili videolara derginin sayfasından ulaşılabilir:



Haberin hazırlanmasında çeviri desteği veren ve bilimsel danışmanlık yapan Dr. Sıla Appak'a çok teşekkür ederim. 

Etiketler: .

Yorum Yaz